Sunday, May 9, 2010

Ketandusan idea - sambal sardin

Bila dah takde idea nak masak apa...pilihan yg biasanya berlegar di kepala...SAMBAL SARDIN!..hehe

sambal sardin with petai

sotong tumis kunyit with basil

mixed vege

kalu kurang berselera, saya akan tumis sardin dgn cilipadi...tumbuk bawang dan bawang putih, tumbuk cili padi...tumiskan garing2 masukkan ikan sardin shj tanpa sos tomato dan hancurkan2 ikan tu. makan dgn nasi panas...mau bertambah dibuatnya.. :D

gendang gendut tali kecapi
kenyang perut suka hati

Cili kering

ada beberapa jenis cili kering di pasaran...yg besar, berkilat...sgt pedas..tp harganya murah. i noticed org2 yg jual nasi lemak suka guna cili kering yg ini...sgt la tidak sesuai sebab bukan org dewasa ajer yg nak makan..kanak2 pon nak jugak makan nasi lemak..tp mesti nangis kepedasan..kesian dorang

yg tak pedas, kerinting2 sikit, kurus dan panjang....sgt sesuai utk semua..

mcm korang guna cili kering dlm masakan? saya biasanya potong2 dulu dan rebus sampai kembang..tapiskan dan buang seberapa biji cili yg boleh baru dikisar...

saya juga ada stok cili serbuk di rumah. in case kalu mala nak rebus dan kisar cili kering. cuma bancuh ajer serbuk cili. tp mmg kurang 'feel' skit la sambal drpd serbuk cili

saya tak gunakan cili giling(cili paste) yg dijual paket2 kecik kat kedai/pasaraya sebab biasanya masam sikit..

2 comments:

  1. org london pun import cili kering dr msia.. cili kering sini pedas berdengung.. dah buh gula pun x jalan..

    ReplyDelete
  2. irma, kat sana ada cili kecik seakan capsicum yg menggerutu skit..pedas yg amat kan?..apa ke nama dia..rupert ke parret ke..ada rert2 la..hehe. makcik dah tua, tak berapa ingat :D

    ReplyDelete