Ini menu dinner hari Selasa. Org diet ratah ikan ajer la yer..hehe. Sayur wajib ada dlm menu, jd hari tu masak kailan ikan masin. Kuah utk anak2, buatkan sup udang + carrot + capsicum kuning tp kuah asam tu jugak yg menarik perhatian dorang.
Kali ni guna resepi mil, Pekan Pahang..
Bahan:
• 5 sudu besar cili kisar
• 1 sudu besar tempoyak
• ½ biji bawang besar
• 2 biji bawang putih
• sedikit lengkuas
• sedikit halia
• 1 cawan air asam
• 3-4 cawan air
garam dan aji secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
sedikit daun kesum atau bunga kantan
*nak pedas, tambah cilipadi
Cara:
- bahan2 tu semua blend halus dgn sedikit air (kecuali air dan air asam)
- panaskan minyak, tumiskan bahan2 yg dikisar sampai naik bau.
- masukkan bendi, air asam dan air
- masukkan ikan,garam dan aji
- biarkan sampai mendidih
kailan ikan masin
sup udang
Asam pedas, tumis asam, asam tumis adakah merujuk kpd dish yg sama? heee...lain negeri, lain panggilannya kot. Kalu mak saya, org S'gor masak asam yg bertumis ni panggil asam tumis sbb kita tumis bahan2nya..kalu resepi mak saya guna serai dan takde tempoyak tp dlm resepi mil takde serai ada letak tempoyak...sampai ke saya, ntah..ikut dan jer..silap2 rosak resepi..hehe
kak yana.. kalau sy pun teruja tgok kuah asam pedas tu.. pergghh hirup mmg masyuukk..
ReplyDeleteIrma, asam pedas ada mcm2 version kan...dulu, akak paling tak suka asam pedas. sekali dpt pulak asben yg giler asam pedas.hehe
ReplyDelete