Pak choy + japanese soft tofu + cauliflower + carrot + udang
Delicious and healthy meal for her...makan ini saje tanpa nasi pon dah cukup..ada byk kuah lg dia suka. umi noticed adik macam umi, suka yg berkuah2 specially sup..sepinggan sayur ni utk umi dan adik jer :D
adik makan sampai lincin(licin) sampai ke bawang, garlic semua dia sapu...
bahan:
• 2 rumpun pak choy
• 1/2 btg karot
• sepeket tofu lembut
• ½ biji bawang besar - potong dadu
• 1 biji bawang putih - potong dadu
• 2-3 kelopak kobis bunga
• udang
• sedikit minyak zaitun utk menumis
• air secukupnya
• garam dan perisa secukup rasa
Cara:
• gorengkan dahulu tofu dgn sedikit minyak hingga sedikit garing. angkat dan ketepikan.
• tumis bawang dan garlic hingga naik bau, masukkan karot, kobis bunga dan air. biarkan sekejap hingga karot dan kubis bunga nampak mcm dah lembut.
• masukkan udang dan pak choy serta garam kemudian tutup sekejap dan kecikkan api
• bila nampak sayur dah layu, masukkan tofu dan gaul rata. kemudian angkat
* kalu nak kuah jenis pekat, bancuh 1 sudu besar tepung jagung dgn ½ cawan air dan masukkan ke sayur sebelum diangkat.
sejak 2 menjak ni umi suka sgt guna olive oil utk menumis sayur...menaikkan lg aroma masakan dan menambahkan lg kesedapan umi rasa...utk goreng2 ni umi guna yg light. umi pernah masak sambal tumis guna olive oil, mmg lg sedap drpd biasa :)
No comments:
Post a Comment