Wednesday, February 3, 2010

Homemade chocolate



It is easy!




sangat simple, mudah dan cepat. cuma perlukan:


- 500gm chocolate bar/cooking chocolate
- 1 sudu besar lemak sayuran

*optional: kekacang, kismis, buah-buahan kering

Saya beli cooking chocolate di Bake With Yen(kedai bahan kek) di pasar Taman Tun Dr Ismail. Coklat ni tak terlalu manis dan juga tidak pahit jika dibandingkan dgn beberapa jenis cooking chocolate/chocolate bar yg pernah saya beli.

cara:


- dgn cara double-boiler, cairkan coklat dan lemak sayuran. kacau rata hingga semuanya cair
- tutupkan api, masukkan coklat yg tlh cair dlm acuan. biarkan sejuk

*jika hendak campurkan kacang, masukkan sekali dlm yg cair baru tuang dlm acuan.


Dalam gambar di atas, saya sapukan white chocolate terlebih dahulu(cairkan dahulu gunakan teknik yg sama) ke dlm acuan baru saya tuangkan coklat yg dah dicairkan.











2 comments:

  1. eiii.. kak yana.. tasya pun ade choc mould lebih kurang gini.. cuma lapik nak balut coklat tu selalu jadi masalah... hehehhe
    sedap lagi choc buat sendiri kan...?

    ReplyDelete
  2. tasya: kan...buat sendiri kita leh suka2 nak letak kacang ker kismis ker byk2 :)
    tp kan, akak perasan kalu beli cooking coklat kat supermarket mesti pahit2 skit

    ReplyDelete