Hari selasa, takde idea nak masak apa utk dinner. Nasi, rasa mcm dah jemu. Nasib baik ada stok mee lidi, terus rebus. Sementara rebus mee lidi, kepala ligat memikir nak masak mee apa? selak2 buku resepi, terpandang resepi mee bandung. Dlm hati, bahan tak cukup ni. Tauhu takde, tauge takde. Takpe lah, buat mee bandung resepi campak2 ikut bahan yang ada. Memandangkan udang byk lg stok dlm fridge, keputusannya buat Mee Bandung Udang style rebus, bukan tumis.
mee bandung udang(sukatan utk 2 org makan)
bahan:
* seulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
sedikit halia
* 6-7 ekor isi udang
* bahan2 ni dikisar sekali
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar sos cili
- sayur sawi (cheq guna pak choy)
- udang segar(kuantiti ikut suka)
- 2 liter air
- mee kuning (cheq guna mee lidi)
utk hiasan:
telur rebus
daun bawang
daun sup
bawang goreng
cili merah hiris
cili padi hiris
sayur sawi (cheq guna pak choy)
cara:
- rebuskan semua bahan termasuk batang sawi. then masukkan garam & aji dan biar hingga mendidih
- masukkan daun sawi dan udang. biarkan dlm 5 minit. atau hingga udang kemerahan.
- siap utk dihidang dan dimakan
perghh lazat nampak mee udang tu....nanti yana kalu free tu jenguk2 la yer blog saya yg baru buat pasal topik makan makan makan hehehe di www.blogmakanbest.blogspot.com dan jangan lupa yer yana register sebagai follower TQ TQ TQ. kat sana saya ada comment pasal mee udang yg saya makan kat johor dan penang
ReplyDelete