KUIH LAPIS MERAH
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 s/k garam
* pewarna merah
Cara:
1. Blend semua bahan dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
Roti Jala
1 cawan Tepung Gandum
1 cawan Tepung Gandum
1 cawan air
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
Cara:
1. Campurkan semua badan-bahan dan blend
2. Panaskan non-stick pan dan dgn menggunakan acuan pembuat roti jala ’tebarkan’ jala di atasnya.
3. Bila batter dah tak melekat pd kuali, angkat dan lipat/gulung.
2. Panaskan non-stick pan dan dgn menggunakan acuan pembuat roti jala ’tebarkan’ jala di atasnya.
3. Bila batter dah tak melekat pd kuali, angkat dan lipat/gulung.
* Sesuai dimakan dgn kari, kurma atau kuah durian.
No comments:
Post a Comment