Monday, April 19, 2010

Bihun goreng daging & nasi goreng sardin



Bihun goreng tu untuk abah, nasi goreng untuk danish dan batrisyia

 
Pertama kali umi makan nasi goreng sardin kat Bukit Chedang, Negeri Sembilan lebih kurang 15 thn lepas. Masa tu umi tgh buat Intensive English Program kat Kolej Negeri selama 3 bln sementara tunggu result SPM. Kawan umi ajak pegi tapau kat gerai mamak yg dekat2 dgn hostel. Punyer la umi suka nasi goreng sardin ni..bila balik rumah nenek, mesti umi buat.

Sekarang, umi tgk anak2 umi pon suka nasi goreng sardin..:)  Actually ni menu dinner minggu lepas tp tak sempat nak update. Hari yg kita pegi Ikea tu, dah puas makan karipap ptgnya, utk dinner umi goreng belen bihun hari sebelumnya dan nasi pon belen hari sebelumnya..hehe...nak menghabiskan leftover lah ni..tak baik membazir kan...


Bahan:
• 2 mangkuk nasi
• 2 ekor ikan sardin tin
• 1/2 biji bawang merah - tumbuk
• 2 biji bawang putih - tumbuk
• sedikit karot -potong dadu
• sedikit kacang panjang
• kicap manis
• garam secukup rasa
• 2 sudu besar minyak zaitun utk menumis

Cara:
• panaskan minyak, masukkan bawang besar dan bawang putih. Masukkan karot, tumis sekejap kemudian masukkan ikan sardin.
• masukkan nasi, kacang panjang dan gaul rata.
• tuangkan kicap(kuantiti ikut selera) dan garam. gaul rata

*nak pedas, pecahkan cilipadi 3-4 biji dan masukkan sekali bersama nasi.

No comments:

Post a Comment